Veiligheidstips voor catering voor groepen

Een barbecuefeest voor een groot aantal personen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er komt net iets meer bij kijken dan alleen wat vlees grillen. Heb je een feest voor een grote groep op de planning staan, zoals een bruiloft, personeelsfeest of ander evenement? Dan staat hygiëne en veiligheid op de eerste plaats. Met deze veiligheidstips zorg je ervoor dat jouw evenement een succes wordt. Zeker zijn van voedselveiligheid op een evenement? Kies dan voor de professionele catering van Barbecue Catering Nederland. 

Voedsel gescheiden houden

Vergeet niet het warme eten warm te houden en het koude eten koud. Voedsel staat langer buiten de koeling wanneer je buiten kookt en eet. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Bewaar bederfelijke levensmiddelen zoals salades in de koeling tot je ze nodig hebt. Bewaar voedsel dat je nog moet bereiden op de barbecue goed gekoeld in de koeling totdat je het nodig hebt. Goed om te weten is dat rauw vlees en vis onder de 4 graden bewaard moet worden en kant & klare producten (klaar voor consumptie of voorgegaarde producten) onder de 7 graden.

Voorkom kruisbesmettingen 

Zeker bij grote groepen kunnen allergieën voorkomen voor bijvoorbeeld,  schaal- en schelpdieren, noten of gluten of fruitsoorten. Voorkomen is beter dan genezen. Hou daarom rekening met de onderstaande tips. 

  • Was je handen voor en na het aanraken van voedsel.
  • Hou verschillende soorten voedsel gescheiden van elkaar.
  • Houd rauw vlees gescheiden van gegaard vlees en van kant-en-klaar voedsel zoals salades.
  • Gebruik bij het bereiden altijd apart bestek voor het hanteren van rauw en gegaard vlees.
  • Leg nooit gegaard voedsel op een schaal die is gebruikt voor rauw vlees of gevogelte.
  • Houd voedsel zoveel mogelijk afgedekt.

Het garen van je vlees

Het belangrijkste bij barbecueën is ervoor te zorgen dat je voedsel door en door gaar is. Dit is vooral belangrijk bij gevogelte, varkensvlees, maar ook gehakt en spiesvlees, zoals hamburgers, worsten en kebab. Hoewel de buitenkant er gaar uitziet (en in sommige gevallen verbrand), kan de binnenkant nog rauw zijn. Als je een evenement organiseert voor veel mensen, kan je het vlees van te voren al  garen. 

Let op de marinade

Zorg ervoor dat marinade voor rauw vlees niet wordt gebruikt als saus voor groenten of gegaardvlees. Het kan dan  rauw vlees bacteriën bevatten. Als je de marinade als saus wilt gebruiken, kook hem dan in een pan en breng hem aan de kook voordat je hem serveert.

Doe de restjes weg

Als je restjes hebt, laat ze dan niet staan, het ziet er onsmakelijk uit en er komen insecten en dieren op af. . Restjes is echt beter om weg te doen, heb je nu iets net op het buffet gezet wat overblijft? Temperatuur dan het eten en koel zo snel mogelijk terug. Let op dat je geen warme producten in de koeling zet waar ook reeds gekoelde producten in staan, dan gaat de temperatuur van dat eten weer schommelen en dat wil je niet.

Eten dat op een buffet staat moet binnen 2 uur genuttigd worden. Maak daarom de schalen met salades niet te groot en wissel wat vaker en zorg dat je goed bij blijft met het bakken van het vlees. Vis moet je zoveel als mogelijk a la minute bakken, dit voorkomt dat het droog wordt en dat zou zonde zijn.  

Om een barbecue voor een grote groep mensen te organiseren komt een gezonde dosis LEF & Liefde kijken voor zowel de organisatie, de gasten als voor het bereiden van de producten. Laat dat nou net onze slogan zijn.


Waar kunnen we je mee helpen?

Wil je meer weten over Barbecue Catering Nederland of ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou? Wij denken graag vrijblijvend met je mee. Wat ons betreft, maken we persoonlijk kennis en bespreken we meteen jouw feest of event. Graag komen we bij je langs of we nodigen je uit op onze locatie.

Offerte aanvragen0318-61 18 62