Hoe barbecue je met hout?

Barbecueën boven open vuur. Dat doe je niet zomaar. Het is een mooie ervaring. Vuur is namelijk net als de zee of de wind. Je kunt vuur niet volledig beheersen, maar wel verzorgen en bouwen. Daarnaast smaakt vlees dat is is gebarbecued op hout veel lekkerder. Je ervaart een rokerige smaak en het vlees kan je snel of langzaam laten garen. De beste manier om te leren koken op houtvuur is door oefening. Ervaring is de beste leermeester en je leert meer van je fouten dan wanneer alles volgens plan verloopt. Toch zijn er een paar trucs die kunnen helpen.

Tip 1

Rooster het hout voordat je het op het vuur legt: leg twee of drie stukken hout tegelijk op een grillrooster dat ruim boven het aanmaakhout is geplaatst, zodat de vlammen het hout nog meer uitdrogen dan het al is. (Zorg ervoor dat het rooster hoog genoeg is om te voorkomen dat het hout vlam vat – het is niet erg als een paar splinters vlam vatten, maar je wilt geen tweede brand stichten). Als je houtblokken roostert voordat je ze toevoegt aan het vuur, zullen ze binnen enkele seconden ontbranden, niet binnen enkele minuten.

Tip 2

Gebruik een stompe kaars van vier centimeter om het vuur aan te steken. Verkreukel twee of drie vellen kranten, stapel het aanmaakhout erop en zet de kaars diep in het midden van je constructie – dat is de kern. Wanneer je de kranten aansteekt, zal het vet van de kaars werken als een versneller, en de kaars zal het vuur aanwakkeren.

Tip 3

Gebruik het geroosterde hout om een structuur te bouwen die de lucht binnenlaat en de vlammen voedt. Je wilt dat de lucht via de bodem binnenkomt, dus stapel het hout op om een opening te maken die werkt als een deur. Leg licht, droog hout op de bodem en dichter hout bovenop. Het lichte hout zal gemakkelijker vlam vatten en dan het dichtere hout ontsteken, dat zal branden tot een bed van sintels. Dat is wat je wilt. Je kunt de hoge vlammen van een vlammend vuur gebruiken om pannen op te warmen en water te koken, maar je wilt barbecueën op lage vlammen of sintels. Hoge vlammen verschroeien de buitenkant van wat je kookt en laten de binnenkant rauw; de rollende vlammen van de sintels zorgen voor een goede schroeiing van het oppervlak en laten het voedsel helemaal gaar worden.

Hoe verschilt hout van andere BBQ methodes? 

De vlammen maken grillen met hout anders dan grillen met houtskool of briketten – dat en de smaak die ze geven, die rokeriger en schoner is. Je kunt leren de vlammen te controleren. Het verschilt niet veel van koken op het fornuis, waar je aan de knop van de brander draait om de hitte te verhogen. Voeg hout toe om de temperatuur te verhogen en meer vlammen te creëren: als je twee stukken toevoegt, is het vergelijkbaar met een kwart draai aan de knop; vier stukken is een halve draai. Als je de warmte omlaag wilt brengen, gebruik je jouw tang om een deel van het hout opzij te schuiven.

Vlees en vis bereiden op hout

Als je een stuk vlees gaart, wil je hoge hitte, met intense vlammen, om grillstrepen aan te brengen en de buitenkant dicht te schroeien. Je wilt geen vetbrandwonden, maar de hoge hitte is belangrijk. Het moet onaangenaam heet zijn – als je je hand dichtbij de grill kunt houden, is er niet genoeg hitte om een biefstuk of een stuk lam te garen. Het is anders wanneer je vis bereidt. Je wilt eerst een hoog vuur om de huid krokant te maken, zodat hij niet aan het rooster kleeft, maar daarna moet je de hitte snel terugbrengen zodat het vlees gelijkmatig gaart. Als je stukken hout toevoegt om de huid dicht te schroeien, kan je ze aan de kant leggen om de vis verder te garen en dit herhalen voor de andere kant. Dit is echter geen harde regel. Het kan zijn dat het hout dat je gebruikt intense vlammen produceert, of dat het afbrandt en onderdeel wordt van het bed van sintels. Je leert al doende. Je moet de vlammen, het hout en het eten in de gaten houden. En fouten mag!  Echt waar, je zult beter worden, maar geef het tijd.

Barbecue catering uitbesteden? Barbecuecatering Nederland werkt door heel Nederland. Van BBQ catering in Nieuwegein tot aan BBQ catering in Den Bosch of een BBQ in Eindhoven. Wij staan voor je klaar!


Waar kunnen we je mee helpen?

Wil je meer weten over Barbecue Catering Nederland of ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou? Wij denken graag vrijblijvend met je mee. Wat ons betreft, maken we persoonlijk kennis en bespreken we meteen jouw feest of event. Graag komen we bij je langs of we nodigen je uit op onze locatie.

Offerte aanvragen0318-61 18 62